Skam

mihi.se Skam

En norsk TV-serie vid namn Skam har bokstavligen exploderat i Sverige. Den har sänts på norsk tv (NRK) sedan 2015 med det var först i slutet av 2016 som den nådde Sverige och tog Sverige med stormsteg. Det finns tre säsonger ute och den fjärde kommer att sändas på NRK på våren år 2017. Serien handlar om ett gäng ungdomar som i första säsongen går på första året på gymnasiet i Norge. I varje säsong finns det som en huvudperson som man får följa extra mycket. I säsong 2 går de sedan andra året på gymnasiet och tredje året den tredje säsongen. Det som gör skam till en såpass bra serie är att den är så verklighetsbaserad. Den är inte som andra tonårsserier att det är en high school film där allt är perfekt, utan i Skam finns det alla olika typer av karaktärer, personlighetstyper och allt som sker kan man relatera till ens egna liv. Det är det som gör att många blir såpass beroende, för de känner igen sig och allting är så spännande hur det löser sig och vad det resulterar i. Det finns givetvis en röd tråd genom alla säsongerna och varje enskild säsong har en viss händelse och en viss sak i fokus, men i största allmänhet är det att man får följa ungdomars liv.

Skolan där en stor del av Skam utspelar sig

By Harald Groven (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Säsong 1

I första säsongen får man först och främst följa Eva. Hennes mamma jobbar mycket och är inte hemma så ofta. Eva har en pojkvän vid namn Jonas och de har en hel del gemensamma kompisar med tanke på att de går samma gymnasium. Eva har inte så många kompisar i början av säsongen men hon skaffar fler, då en bland annat heter Noora. Sedan ska vi ej avslöja för mycket om serien utan det får du själv kolla.

Säsong 2

Den andra säsongen handlar då om Noora som man fick följa lite vid sidan om i säsong 1. Många säger att säsong 2 är den bästa säsongen. Det får du helt enkelt avgöra själv, men Noora är en person som är väldigt självsäker och viker inte ner sig.

Säsong 3

Den tredje säsongen handlar om en kille vid namn Isak som är Jonas bästa vän och även en nära vän till Eva. Han har också sina problem som han kämpar med som alla andra i den här serien.

Säsong 4

Det är fortfarande oklart vem som kommer vara i större fokus i den fjärde säsongen men det går rykten om at det ska vara Vilde, som är en kompis till både Noora och Eva.

Fakta om serien

Varje avsnitt är från 15-50 minuter långa. Det finns 12 avsnitt per säsong. Något som är typiskt Skam är att vid varje ny scen i serien visar de dag och tid med stora gula bokstäver, exempelvis TORSDAG 14:21. Säsongerna finns att se på NRK play men även på SVT play. Dock kommer det ta ett tag innan säsong 4 kommer ut på SVT play.